Vanita - a kristályszappan

Te tudod, mennyi az ideális súlyod?

Gondolom, te is érezted már úgy magad, hogy a hátad közepére sem kívántad a strandszezont? Én is tudom, milyen érzés, amikor egyetlen porcikám sem szeretné, ha bikiniben kéne emberek közé mennem. Te mit csinálsz ilyenkor? Egyből drasztikus fogyókúrába kezdesz, vagy a biztonság kedvéért azért kikéred a párod és néhány barátnőd véleményét is? Ma már tudom, ez utóbbi megoldás kicsivel szerencsésebb, főleg, ha valójában nem is lenne szükséged semmilyen fogyókúrára, csak túl maximalista vagy. Erre jó a BMI kiszámítása és még egy másik mérőszámé, amiről most lerántom a leplet.

A BMI, vagyis a testömeg index kifejezés, gondolom nem hangzik ismeretlenül számodra. Ez az a számítás, melynek során megkapjuk az ideális testsúlyunkat, illetve megtudhatjuk, mennyire vagyunk elcsúszva az ideális értéktől.

Így számíthatod ki: mérd meg a derakad körfogatát (ott, ahol a legvékonyabb) és a csípődet, majd a két számot ebben a sorrendben oszd el egymással. Nőknél az ideális érték 0,8, míg a férfiaknál 0,9 alatt van.

Az orvosok azonban nem csak ezt az értéket veszik alapul. Számukra sokkal árulkodóbb, a haskörfogatunk értéke. Ennek az az oka, hogy ebből lehet következtetni a szervezetünkben felhalmozódott zsírszövetek mennyiségére, ami ha nem figyelünk, akár komoly egészségügyi problémához is vezethet. Kutatások alátámasztották, hogy a normál és alacsony testsúlyú személyek esetében a hskörfogat értékéből jobban lehet következtetni a cukorbetegség kialakulásának valószínűségére.                                                                                                               

Így számíthatod ki: Húzd fel a felsőd és vegyél egy mély lélegzetet, majd fújd ki. Ha kész vagy, tedd a mérőszalagot a csípőd és a bordáig közötti szakaszra és mérd meg, mennyi az annyi. Nőknél 80 cm allat, férfiaknál 94 cm alatt nincs ok aggodalomra.

Vanita tipp: Ha mégis diétára adnád a fejed, tegyél meg mindent a siker érdekében. A kalcedon tartalmú krémszappan levendulaolajjal jó választás lehet, hiszen a kalcedon csillapítja az éhséget, gátolja a tápanyagfelvételt, szabályozza a testfolyadékokat és segíti a méregtelenítési folyamatot. Diéta során érdemes többféle kővel együtt használni.