Vanita - a kristályszappan

Villám tippek takarításhoz

Nyugi, nem akarlak már az első mondatommal elijeszteni az oldalról, csak készülök lelkileg a Takarítási világnapra. :-) Ez az esemény nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplik. A hagyomány Ausztráliából indult, de már Magyarországon is szerveznek ehhez kapcsolódóan rendezvényeket. És, hát mivel minden nőnek rendben kell tartania a háztartást (ha akarja, hanem), gondoltam ebből a jeles alkalomból adok neked pár tippet arra, hogyan tudod kicsit megkönnyíteni a házimunkát. Figyelj csak!

 Hogyan tisztítsuk meg azokat a lábasokat, amikben odaégett az étel?


Természetesen kólával! Öntsünk bele egy dobozos kólát és forraljuk rövid ideig. Az üdítőitalban levő savak feloldják a leragadt ételmaradékot. (Majd gondolkozzunk el azon, hogy valóban jó-e, ha ilyeneket iszunk...) Ha ez sem működik, öntsünk a lábasba egy kis vizet, dobjunk bele egy mosogatógépbe való pasztillát és hagyjuk ázni. Az biztosan elvégzi a piszkos munkát!

Hogyan tisztítsuk meg a rézedények alját?


Ismerős a kép: az egykor csodásan ragyogó rézedények külső része és alja alaposan összekoszolódott az évek során a kifutott és ráégett ételektől. Mi a teendő? Kenjük be alaposan ketchuppal, hagyjuk állni fél órát, majd öblítsük le. Hihetetlen, de nekem működött.

Hogyan tüntessük el a pohárnyomokat a fabútorokról?


Kevés asztali sót keverjünk el olívaolajjal, hogy egy pasztaszerű állagú mixtúrát kapjunk. Pamutronggyal körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a problémás részeket a keverékkel. A só feloldja a szennyeződéseket, az olaj pedig ápolja a fát.

Hogyan szabaduljunk meg a kellemetlen szagoktól az öreg fabútorok fiókjaiban?


Szórjuk tele a fiókot szódabikarbonával, száraz szivaccsal dörzsöljük bele – amennyire csak tudjuk – a fába, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap porszívózzuk ki a fiókokat.

Hogyan akadályozzuk meg az ezüstneműk foltosodását?


A családi ezüstöt tartsuk zárt tartókban és tegyünk melléjük néhány fehér iskolai krétát. A kréta magába szívja a nedvességet a levegőből, így az ezüst nem veszíti el ragyogását.

Hogyan fertőtlenítsük a mosogatószivacsunkat?


Mivel folyton nedves és ritkán van alkalma teljesen kiszáradni, a mosogatószivacs a baktériumok egyik kedvenc gyülekezőhelye. Könnyűszerrel megszbadulhatunk tőlük, ha pár másodpercre betesszük a szivacsot a mikróba.

VANITA TIPP: Ha elfáradtál a takarításban, irány a zuhany és kényeztesd magad a kedvenc kristályos Vanita szapanoddal!

 

Fotó: naturallylorier.com