Vanita - a kristályszappan

Paprikán innen és túl

Bár a magyar paprika világhírűen finom, tudtad, hogy mégsem mi kezdtük el a termesztését? A paprika őshazája Mexikóban van. Innen jutott el Amerika melegebb klímájú országaiba, majd - az Újvilág felfedezése után - Európába és Ázsiába is. Spanyolországban már 1493-ban feljegyezték, hogy Kolumbusz olyan borsot hozott magával, amely csípősebb a kaukázusinál. Fogyasztása először Portugáliában terjedt el, majd polgárjogot nyert az öreg kontinens más országaiban is. Magyarországon valószínűleg Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg.

Az első példányok elültetésétől a folyamatos termesztésig hosszú időre volt szükség. Az úttörést Szeged és környéke vállalta, mert itt már a 18. század közepén termeltek paprikát. Csak néhány évtizedre volt szükség ahhoz, hogy Szentesen, Kalocsán, majd az egész országban megkedveljék ezt a ma már nélkülözhetetlen zöldség- és fűszernövényt. Két évszázad alatt annyira meghonosodott és közkedveltté vált, hogy még a kalocsai népművészet motívumai közé is belopta magát.

De miért is szeretjük annyira?

A paprikának nagy értéke jelentős C-vitamin-tartalmában van. ("magyarságát" is nem kis mértékben annak köszönheti, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) A szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Minthogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.

Fontos alapanyaga a külföldre szállító konzerviparnak (ketchup, zakuszka, Piros Arany stb.). Jellegzetes, magyaros ételek (lecsó, töltött paprika, paprikás csirke) se léteznének e növény nélkül. Lézetik belőle, öld, piros, sárga, csemege, csípős, paradicsompaprika, cseresznyepaprika, kaliforniai és persze az őrölt változatáról se feledkezzünk meg. A konyhán kívül azonban, a fürdőszobában is jó hasznát vehetjük.

SZÉPÜLHETSZ IS VELE!

Ha a narancsbőrt szeretnéd eltünteni…

Keverj el 2 evőkanál paprikaolajat 6 evőkanál avokádó- vagy szőlőmagolajjal, és ezt vidd fel a combodra és a fenekedre. Ha kész vagy, csvard be magad  folpackkal, majd jöhet a fürdőlepedő és a 30 perces pihenés. Ha telet az idő, zuhanyozz le egy kényeztető Vanita kristályos szappannal és a bőröd hidratálásáról se feledkezz meg.

Ha üdébbé tennéd az arcbőröd…

Egy evőkanál összezúzott paprikamasszához keverj egy evőkanál tejszínt és vidd fel a bőrödre. Hagyd rajta, úgy 10-15 percig, langyos vízbe mártott vattakoronggal mosd le és gyönyörködj a megújult ragyogóan sima, selymes arcbőrödben.