Vanita - a kristályszappan

Csillagjegyed szerint

Lelki problémád szerint

Bőrproblémád szerint

Olívaolaj

Az olívaolaj kívülről és belülről is ápolja a testünket. Számtalan jótékony hatása van, amelyek miatt már ősidők óta fogyasztják. Ízletessé varázsolja az ételeket, de a bőrünk megszépítésében, fiatalságának a megőrzésében is nagy segítségünkre lehet!

Homérosz az olívaolajat "folyékony aranynak" nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat). Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok.

Hatása a testedre

Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású. Nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással. Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása - amiben az olívaolaj gazdag - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza az koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással is rendelkezik.

Az olívaolaj felhasználása külsőleg is számtalan módon lehetséges. Készíthetünk belőle testradírt, amelynek segítségével fürdés során megtisztíthatjuk a bőrünket, de ha zuhanyozás után ezzel kenjük be a bőrünket és negyedórára betekerjük magunkat egy törölközőbe, csodákra képes. Segítségével fantasztikus arcpakolásokat is készíthetünk, melytől fénylőbb és hidratáltabb lesz a bőrünk. A téli időben, amikor a bőrünk könnyen kiszárad a könyökünk és a térdünk bőre érdes lehet. Ebben az esetben heti 3-4 alkalommal fürdés után kenjük be az érintett bőrfelületeket extra szűz olívaolajjal. Hagyjuk a bőrünkön 15 percen keresztül, majd langyos vízzel mossuk le. Ettől a kezeléstől selymesebb és puhább lesz a bőrünk, mint bármilyen testápolótól!

Segít lelki harmóniád megteremtésében

Az olívaolaj nem véletlenül lett az elmúlt évezredek alatt az örök élet, a lelki béke és a nyugalom jelképe. Érdemes hinni a mediterrán országok lakóinak, akik azt vallják: meg kell adni a tiszteletet az olajbogyó fájának, termésének, és nem utolsó sorban önmagunknak.