Vanita - a kristályszappan

Lelki probléma kontra ekcéma és bőrkiütések

A héten két igazán „ellenszenves” bőrproblémát, az ekcémát és a bőrkiütést mutatom be Neked. Pontosabban megtudhatod, mit üzen általuk a tested és mit kell tenned lelki szinten ahhoz, hogy megszabadulj tőlük. Lássuk, mit is jelentenek testi, tüneti és lelki szinten?

EKCÉMA

Testi szinten: a bőr a határokat, kapcsolatokat és a gyengédséget jelképezi.

Tüneti szinten: valamilyen belső dolog a határokat áttörve felszínre jut, az eddig elnyomott, elfojtott dolgok ellenállnak a további elnyomásnak, hogy a felszínre tudjanak jönni. Kitörni készülő konfliktusokat jelképezi, azon újdonság félelemmel teli elutasítása, amelyek „határainkat” sértik.

Lelki szinten való feldolgozása: engedni kell a belsőt kifelé, az alsót felfelé törni, a belső határ eddig visszafojtott dolgait önszántunkból átengedni, az elfojtottságból a nyitottság felé törni.  Felkészülni, felfegyverkezni a belülről jövő támadások ellen, pl. fontos felismerések segítségével. Az érzékenység szempontjából sebezhetővé válni.

 

BŐRKIÜTÉS

Testi szinten: a bőr a határokat, kapcsolatokat, érintést és érzékenységet jelképezi.

Tüneti szinten: félelemmel teli védekezés az újjal szemben, lelkünk mélyéről jövő, határokat robbantó kitörés. Belső világunk a tudat szintjére törekszik. Az elfojtott, visszatartott dolgok át akarják törni az elnyomás falát, hogy láthatóvá válhassanak. Saját határaink belülről történő kinyitása. Határaink már nem állják meg a helyüket. A kitörés gyakran tudatalattink tisztátalan, sötét, árnyékos oldalainak megnyilvánulása, valamint egyszerre ijesztjük el és vonzzuk magunkhoz embertársainkat.

Lelki szinten való feldolgozása: „pakoljunk ki”, „játszunk nyílt kártyákkal”, a határ menti tudatos és tudattalan konfliktusokkal való szembenézés. „Üssük ki a problémát a nyeregből”, mielőtt az ütne ki a bőrünkön. Lazítsuk fel határainkat, hagyjuk régóta elfojtott dolgokat felszínre törni, és tudatosítsuk jelentőségüket. Vizsgáljuk meg a saját, ill. a felvett határok és normák létjogosultságát, fordítsunk figyelmet „árnyékos oldalunkra”, mi az, ami „feltör” és „kiüt”.

Fotó: health.com