Vanita - a kristályszappan

Csípés csípés hátán

Nyáron nemcsak a nap elleni védelemmel, hanem a szúnyogok, méhek, darazsak, hangyák, pókok és bolhák elleni küzdelemmel is számolnunk kell, pláne, ha gyerekkel indulunk el nyaralni. Adok pár ötletet, mit tehetsz azért, hogy távol tartsd őket, vagy ha már megcsíptek, hogyan tudok csökkenteni a kellemetlen tüneteket.

Ha szúnyoggal van dolgod...

Tudtad, hogy vért csak a nőstény szúnyogok szívnak, és azok is csak azért, mert szükségük van a vérben lévő proteinekre a szaporodáshoz? De lássuk, kiket is szeretnek valójában a szúnyogok? A szúnyogok rengetek érzékszervüket használják, amikor kiválasztják a szákmányukat. Fontos az illat, mert így szűrik ki a bőrön lévő baktériumokat, ahogy számít a testhő is. Ha minden körülmény adott, csak akkor csípnek meg, de utolsó csekkolásra még megízlelnek minket a lábaikkal. Az is előfordulhat, hogy a szúnyogok szeretik valakinek a szagát, körüldongják, de nem csíipik meg, mert nem szeretik az ízét. Szúnyogcsípénélritkán ugyan, felléphet allergiás reakció, főleg, azoknál, akik szénanáthában szenvednek. Ilyenkor a marás helyén ödéma keletkezik, és fájdalom is kíséri.

Méhek és darazsak

Érdekes adat, hogy az emberek 3 százaléka túlérzékeny a méhek és darazsak csípésére. A többségnél csak bőrpírt vagy viszketést okoz, az erre allergiásoknál azonban görcsöket, ájulást és légzésbénulást is előidézhet. Míg a méhek elsősorban védekezésből csípnek, addig a darazsak területvédelmi okokból támadnak.

A méhek méregmirigye peptideket, fehérhéket, aminokat és enzimeket termel. Ezek általában lokális gyulladást okoznak, de idegbénító és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. A darazsak méreganyagai aminokból és peptidekből állnak, szúrásuk fájdalmas. A méh- és darászcsípést nem könnyű megkülönböztetni, mivel a méhek fullánja kicsi horogban végződik, az esetek többségében az áldozatban marad. Méhcsípésnél normális, ha legfeljebb 10 centis bőrpír keletkezik, ezt elég helyileg kezelni. Ha ennél nagyobb a bőrpír vagy más tünet is társul hozzá, pl. arcödéma, tenyérviszketés, sípoló légzés, légszomj, azonnal a 104-et kell hívni!

Hangyák, bolhák, pókok

A hangyáknak csak bizonyos fajai csípnek, és ezek valójában harapások. Szájszervükkel sebzik meg a bőrünket, majd hangyasavat fecskendeznek a sérülésbe. A hangyák csípése savas kémhatású, ezeket szódabikarbónával, amónniaoldattal vagy szappanos vízzel semlegesítheted. A bolhák csípése is bőrreakciót vált ki, mint a bolhaekcéma. A bolhafajok többsége emlősök vérét szívja (kisebb részük madarakét), az emberek környezetében elsősorban a macsakbolha fordul elő. Csípés esetén érdemes antihisztamint alkalmazni a viszketés csökkentése érdekében. Néhány faj kivételével balamennyi póknak van méregmirigye, amelynek az elsődleges funkciója az áldozat megbénítása. A hazai fajok szerencsére nem életveszélyesek.

FONTOS! Van, akinél csak bőrpírt vagy enyhe duzzanatot vált ki egy-egy apró rovarcsípés, de vannak, akiknél súlyos allergiás reakció lép fel. Ebben az esetben az adrenalin lehet a leghatékonyabb életmentő. Amikor nem áll fenn allergia, elég, ha kifejezetten csípésre szánt gélt használunk.

Vanita tipp: Próbáld ki a Borsmentás egzotikus krémszappant, amely nemcsak frissít, hűsít és fertőtlenít, de enyhíti a rovarcsípés okozta kellemetlen érzést, sőt még a rovarokat is távol tartja.

Forrás: Wellness magazin

Fotó: bugsnet