Vanita - a kristályszappan

Csillagjegyed szerint

Lelki problémád szerint

Bőrproblémád szerint

Citromfű

Az illatos levelű citromfű fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert. A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is ismerték. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Dél-Európában vadon terem, nálunk csak termeszteni lehet. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket.

A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin. Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

Hatása a testedre

Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

A karmelitavíz néven ismert “csodaszernek”, amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt. Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként. Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csésze teát igyál meg belőle. Megfázás, influenza esetén izzasztásra is használhatod. Szívidegeinket, agyunkat, idegrenszerünket is erősíti, valóban igaz tehát, hogy meghosszabbítja életünket!

Segít lelki harmóniád megteremtésében

Enyhíti az idegességet és szerepe van a depresszió oldásában is. A citromfű tea és citromfű fürdő kombinációja segít a nyugodt lelkiállapot elérésében.

A fürdőhöz: oldj fel 100 gramm citromfüvet egy liter forró vízben. 10 perc után szűrd le és keverd langyos kádvízbe. Ha idegesség miatt nem megy le egy falat sem a torkodon, próbálkozz a citromfűvel! Remek étvágygerjesztő.