Vanita - a kristályszappan

A bőr és az arc titkai

Annyiszor mondjuk, hogy "nem tudom mi bajom", "nem fáj semmim, de nem vagyok túl jól lelki állapotban", igaz? De, ha őszinték akarunk lenni önmagunkhoz, akkor tudnunk kell, hogyha sokszor nem vagyunk túl jó lelki állapotban, akkor abból akár betegség is kialakulhat. Ezért ne vegyük testünk jelzéseit félvállról!

Hogy könnyebben átlásd ezt az igencsak aprólékos témát, nem veszek végig minden területet, betegséget, hanem csak azokkal foglalkozom, amik az elsődleges területek és természetesen azokkal, amely a bőrünkkel kapcsolatban van. Elsőre nézzünk egy-két testtájat.

 

BŐR

Szimbolikus jelentése: határ a külvilág felé, határvédelem, a határok megerősítése. Bőrkontaktus és gyengédség, de ide tartozik még a légzés, a bőrlégzés végett.

Feladata: védőpajzs, szigetelőréteg létrehozása, elszigetelődés,  a lélek számára börtönné válhat, hiszen, majd „kibújik a bőréből”, ” nem fér a bőrébe”, de ” nem tud kibújni a bőréből”. Emberi kapcsolatok esetén a melegség és az egymásra való odafigyelés eszköze, érintés, érzékelés, tapintás. Legbelső lelki világunk tükre. Fizikai folyamatok tudósítója, mint „csont és bőr”, „ vastag bőrrel rendelkezik”, „van bőr a képén”, „saját bőrét viszi a vásárra”, „ elpirulni a szégyentől”.

 

ARC

Szimbolikus jelentése: különös ismertető jel, névjegykártya, önkifelezés, egyéniség, hangulati barométer, az őszinte „bohóctól” a „pókerarcig”. Őszinteség, „homlokzat”, „fizimiska”. Érzékelés központja, nyílt tekintet nyitottságról árulkodik, a csukott szem az ellenkezőjéről, a lógó szemhéj álmosságot jelent.  „Ágyba csalogató pillantás” magával ragadja azt, akire ránéz. Az összeszűkült szem a megerőltetés és az elfojtás jele, a magas homlok értelemről, intellektusról tanúskodik, a száj mérete elárulja, hogy viselője milyen mértékben érte el a nagykorúságot, de lehet a „nagyszájúság” jele is. Az ajkak az érzékiségről is sokat elárulnak, míg a fogak a vitalitás fokmérője, az orr a fallikus erő szimbóluma a férfiaknál. Az áll, az akaratot jelképezi, a ránc a redő az idő őszinte jelei.

Feladata: „imázs”, kinézet, amilyen az illető „ első ránézésre”. Kapcsolatfelvétel, az arc kifejezi hangulatunkat, de felvehetjük segítségével valamilyen hangulat maszkját is. Pl. grimasz, „megőrzi” vagy „ elveszíti arcát”, „megmutatja valódi arcát”, „jó arcot vág valamihez”.

 

Jövő héten folytatom a sort, tarts velem akkor is, de addig is kövesd a Vanita blogot itt és a facebookon is további érdekes hírekért!

Forrás: Ruediger Dahlke : Betegség, mint szimbólum

Fotó: welearnes.com